Urban Running vs. Kolozsvár/ Urban Running vs. Cluj

Criticizing my city’s living conditions is an ever increasing topic on my blog and I am not about to let it go soon…There’s probably more than one person who hasn’t heard of the term Urban Running. It can be called in many ways, for example the French prefer Parkour (maybe there’s some difference between the two, but only they can tell you). This is one of those urban inventions from the neighborhoods, such as break-dance, street ball or the L.A. crumping. But this is slightly more extreme as the ones who participate in it perform astonishing physical moves, jumping from one building to another; flying over rails while they do a couple of back-flips. For those who haven’t heard of it, I recommend youtube. Madness or not, it definitely caught my attention and admiration.

This afternoon as I was killing of my brain cells with the wonders of Romanian Commercial Law, I looked out the window. And not far from the flat I saw an unfolding wonder. This new sport somehow got to this part of the world to. Two 17, 18 years old teenagers were training on the handrails and pavements of the bridge. It was an absolute joy watching them, but I was slightly worried as the kids had to watch for each passing car. Most probably their parents don’t know about it, as it is not one of those sports that you would recommend to your kid.

I don’t really want to criticize the town’s leadership, but I still do so. Yes, I know. The mayor has done a lot of things (good and bad), but I feel that our city’s living standards are not the greatest. Like for example there aren’t any proper sport facilities in the Marasti and Gheorgheni neighborhoods. Running around the lake is almost suicide nowadays. In the past I would twist my ankle in the enormous holes, now the new shopping Mall customers almost run me over with their cars as no one thought of a side-walk.

The situation is the same with gyms and fitness saloons. While in the States each school is equipped with proper sport facilities, back here there are only a couple of good examples. And the newly built gyms offer their services at staggering prices, where little bimbos go to show of their new sport equipment. I don’t know, but I prefer training in a pair of flip-flops and a shirt.

I came to the conclusion that we are quite lucky in comparison with our fellow Americans, as I know a lot of youngsters who want to perform sports, but they cannot do this because of lack of money, proper facilities or space. No wonder as on each remaining piece of green area a new concrete giant is being built. Let’s not even talk about urban planning. The new office of the tax authority is being built next to a three year old orthodox church, in the vicinities of a glass office building, surrounded by houses and communist flats. Strangely no one notices this. I don’t know?! Don’t the leaders of this city walk on the streets and see all this or is the “pocket money” they receive just so good that it is just not worth the effort?

And why don’t they pay bigger attention to the youngsters? Of course they built a couple of red-yellow-and-blue playgrounds for toddlers and a small Skate-park in the center, but are these enough? Two swings and a couple of rails? The Germans came to a point when they don’t demolish their old factories anymore, as it is part of their history, but instead they turn it into modern art museums or cultural centers. The same is with London’s Tate Gallery, and I’ve seen many cities with special places for those who like graffiti.

I must admit. I love Urban culture and it should be backed up, as not a lot of people see the importance of it. It wouldn’t hurt to rebuild some of the old factories in the Iris and Bulgaria districts. A proper skate-park, walls for graffiti artists, side rails and abandoned buildings for those who love parkour would be an excellent place for youngsters to meet and socialize. This kind of sport and art is the outburst of the modern youngster from the concrete jungle that the urban environment provides. Why shouldn’t we support it? Why shouldn’t we create a social and cultural gathering point for talented young people and remove them from their concrete walls. If we already destroyed most of the green area of this city, why not turn an old industrial complex in something useful for society? (let’s not just look at the money, as now this city has enough).

———-

Egyre gyakoribb témám a kolozsvári életminőség kritizálása és ezt nincs kedvem egyhamar abba hagyni… Biztos nem egy ember létezik, aki még nem hallott az Urban Running-ról. Több fajta megnevezése is létezik, pl. a franciáknak a Parkour jött be jobban (biztos van valami különbség a kettő között, de azt ők tudják csak megmondani). Ez is egy amolyan városi, kül-negyedi találmány, mint a break-dance, street-ball vagy netán a kaliforniai crumping. Csak ez kissé extrémebb. Ugyanis az illetők, hosszas edzés után, lélegzet elállító mozdulatokkal ugrabugrálnak egyik épületről a másikra, korlátokon keresztül repülnek és közben még párszor a fejük fölött is megfordulnak. Aki még nem halott erről, az keresse csak meg a youtube-on. Őrület vagy nem, de ezek a fiatalok minden esetre megnyerték elismerésem.

Ma délután miközben a román kereskedelmi joggal kínoztam agy sejtjeimet, kissé kipillantottam az ablakon. Nem messze a tömbháztól csodát látok. Már itt is elterjedt ez a sportág. Két amolyan 17, 18 éves srác a Marasti-tér híd melletti aluljárókon, korlátokon és járdákon edztek. Valóságos öröm volt nézni őket, csak kissé aggasztott, hogy a szegény kölykök, minden két percben kellett figyeljék az elmenő autókat. Valószínűleg a szüleik nem tudnak minderről, hiszen nem afféle sport, amit gyermekének javasolna valaki.

Nos nincs kedvem megint a város vezetőségét kritizálni, de még is azt teszem. Igen, tudom, hogy sok mindent tett Bokk (jót is meg nem is), de úgy érzem, hogy városunk életminősége nem a legjobb. Leszámolva például azt, hogy nincs egy kellő sportpálya az egész Marasti-téren és Györgyfalvi negyedben. A tó körüli szaladás már maholnap életveszélyessé válik. Eddig a gödrökben ficamítottam ki a bokám, most pedig a Mallba igyekezők gázolnak el, mert ugyebár elfelejtettek egy járdát is tenni.

A konditermekkel a helyzet hasonló. Míg Amerikában minden suli felszerelt sport termekkel várja a dagi mekis gyerekeket, addig nálunk csak egy két pozitív példa létezik. Az új konditermek pedig egyszerűen égbe kiáltó árakkal várják a kis pláza cicákat, akik inkább azért mennek terembe, hogy megmutogassák vadonatúj márkás sportcuccaikat. Nem tudom de nekem jobban esik egy majóban és egy pár csoszogóban edzeni.

Arra a következtetésre jutottam, hogy mi elég szerencsések vagyunk az amcsi testvéreinkhez képest, hisz rengeteg fiatalt ismerek, akik szeretnének valamiféle sportot űzni. De nem tudják kellő képen azt tenni, hisz vagy nincs elegendő pénz, vagy nincs kellő felszerelés vagy egyáltalán hely. Amikor minden tenyérnyi zöldet kivágnak és valami beton kolosszust húznak a helyébe nem is csoda. Várostervezésről ne is beszéljünk. Az új vámhivatal székhelye egy három éves ortodox templom mellett (ring a bell? Biblia), nem messze egy üveg irodaépület, és ezek háta mögött egy pár ház meg régi komcsi tömbház. Ezeket valahogy senki sem látja. Nem tudom?! A város vezetői nem járnak az utcákon, vagy akkorák a kis „zsebpénzek”, hogy nem éri meg a fáradtságot?

Úgyszintén mért nem figyelnek jobban a fiatalokra is? Persze, hogy építettek pár piros-sárga-kék játszóteret csecsemőknek, és egy Skate-parkot a Széki parkban, de elég mindez? Két csúszda és három bicikli lejtő? A németek már egy olyan pontba jutottak, amikor a Ruhr vidéki gyárakat nem rombolják le, hisz ez is történelmük része. Ezeket az épületeket átalakítják és sport meg kulturális centrumokat hoznak létre. A londoni Tate Galéria is hasonló példa, meg nem egy várost láttam, ahol egész falakat ajánlottak fel a grafitiseknek.

Bevallom szeretem az Urban kultúrát és fel kéne karolni, hisz sokan nem veszik észre a hasznosságát is. Nem ártana egy Írisz vagy Bulgária telepi régi gyárat átalakítani, ahova egy kellő skate parkot tudnának berendezni illetve festő falakat azoknak, akik tehetségesek ezen a téren. Kellő korlátokat és falakat azoknak, akik a parkourt művelik és mért ne pár tánc pódiumot is. Fiatalokat hoz össze. Mindezen sport illetve művészeti ágak a modern fiatal lázadását képezik a városi bezárt beton tömegek ellen. Hát mért ne karoljuk fel? Mért ne teremtsünk meg egy helyet, ahol fiatalok összegyűlnek és társalognak (és leszedik seggüket a számítógép székéről), tehetségeiket fejlesztik és a nap végén egy mosollyal mennek haza. Ha már úgyis kivágtunk majdnem minden talp-alattnyi zöldet, akkor legalább egy régi lerobbant ipartelepet alakítsunk át ezáltal egy társadalmi célt szolgálva. (ne csak a pénzt nézzük, mert az most hál’Istennek van elég a városban).

Kolozsvár (Cluj) okt. 3

Advertisements

One response to “Urban Running vs. Kolozsvár/ Urban Running vs. Cluj

  1. Olvastam a többi blog írásodat is. Köszönöm a rengeteg infot.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s