Miért kellett nekem a magyar állampolgárság?

Most, hogy már elmúlt a nemzeti ünnep, megírom, hogy nekem mért kell a magyar állampolgárság. Praktikus leszek. 2007 augusztus végén hagytam el Romániát, amikor még a holland hatóságok azt sem tudták mi fán terem Románia és senki sem tudta, hogy nekem, mint „friss” európai állampolgárnak milyen jogaim vannak. Tehát 2007 augusztus végén én, mint EU-s állampolgár, Hollandiában tartózkodási engedéllyel éltem és 4 hónapot vártam munkaengedélyre. Mindenki, aki tanult EU jogot tudja, hogy a munkások szabad mozgása meg letelepedési jog meg stb…Na frász. Ezek rám még négy év múlva sem alkalmazandók (kivéve a tartózkodási engedélyt…rájöttek pár hónap múlva, hogy nem szükséges). A Schengen elúszott, a munka korlátozások Hollandiában, az Egyesült Királyságban és Németországban még nagyon is érvényben és a második amerikai utazásom előtt hajszálnyin múlott a vízum.

A papírjaimat a kolozsvári konzulátusnál adtam le, karácsonyi szünidőm alatt, minden eljárást kikerülve és könyörögve (mert ugyebár a déli féltekén élek most). Állítólag áprilisra kész lesz és Pretoriában kell majd átvegyem.

Minden Orbán politikát félretéve, itt vannak az okok:

–              elegem van a román útlevélből. Értsétek meg, hogy ezzel az útlevéllel még nem vagyunk egyenlő európai állampolgárok. Sajnálom ha meguntam küzdeni, de nekem a mindennapjaimról van szó. A munkaengedély nem érkezik meg időben, a német megkapja a pénzt júniusban és én két hónappal később, csak egy melóm lehet és minden új munkahellyel új engedély jár (értsd ülsz a babérjaidon, amíg megérkezik az engedély) illetve minden alkalommal a rendőrség úgy néz az útlevelemre, mint egy db sz..ra.

–               világot járok. Nem mindegy, hogy egyik országba bemehetek vízummentesen, vagy kell vízumot fizessek, vagy tudom is én nem 90 napot ülhetek vízum nélkül, hanem csak 30-at.

–              ha egy harmad generációs argentint nem zavar, hogy az olasz állam megadja nagyapja után az olasz útlevelet, engem sem.

–              és nem utolsó sorban erdélyi magyar vagyok és ezt sehol sem írja, vagy semmi sem bizonyítja. Ameddig nem lesz erdélyi útlevél addig egy román és egy magyar útlevél pontosan tükrözi, hogy ki vagyok. Magyar is és román is. És az utóbbira külföldön kellett rájöjjek.

 

Stellenbosch, Dél Afrika, Március 16

 

 

14 responses to “Miért kellett nekem a magyar állampolgárság?

  1. Képzeld, pont ma adtam le a papírokat, és ugyanezek a gondolatok röpködtek a fejemben. Azon agyaltam, hogy ha megkérdik, miért is szeretnék magyar állampolgár lenni, akkor megmondanám nekik kerekperec, hogy az eszmei dolgok mellett jóval erőteljesebb a praktikus oldal. Szeretném, ha végre nem úgy tekintenének rám külföldön (legyen az munka vagy tanulás), mint egy harmadik világbeli jött-mentre. Tököm tele van, hogy egy kalap alá vesznek a regáti slápos oláhval, aki Barcelona utcáin köpköd és szemetel és a kéregető cigánnyal Bécsből – már elnézést a sarkításért, de erről lassan csak túlozva tudok nyilatkozni. Ahogy egy angol ismerősöm mondta: “amíg román útleveled van, addig nekem hiába magyarázod Trianont.” – megjegyzem, nem rosszmájúan mondta.

  2. Azt nem ertem, hogy az emberek mert nem nezik a praktikus oldalat…Igenis tobb jogunk van kulfoldon a magyar utlevellel… Nem erdekelnek a nagy nemzeti mell vergeetesek, hogy “ha ha nem adtak meg ezelott 6 evvel most nem kell” vagy hogy
    “ki az erdelyi es ki nem”…Itt van az alkalom egy jobb utlevelre, meg lehet tartani a regit, mert a roman hatosagok nem ellenzik. Barmilyen eppeszu Amerikai vagy mas akinek voltak europai felmenoi kervenyezi az europai utlevelet mert igy tobb kapu nyilik.

  3. Most irok eloszor erre a blogra, ugyhogy ezzel felavatom 😉 En is megcsinalom csak meg nem volt ra alkalmam. Ha majd olasz orszagba mesz kesz aldas lesz a magyar utlevel. Nagyon sokan ratartisagbol utasitjak vissza az allampolgarsagot, de szerintem is “tobb kaput nyit” , akarkitol hallom akik kulfoldon jartak, mind ezt mondjak.

  4. A fent vázol felfogással élő személyeket hívják úgy, hogy megélhetési magyar állampolgár?

    • Nem megelhetesi, de en egy praktikus ember vagyok es nemzeti cecok meg ilyesmik nem erdekelnek…En meg jo par evet kulfoldon fogok lenyomni es talan csak en tudom, hogy mi a fraszert nem adtam fel a roman utlevelem miatt es huztam volna haza. Kinlodtam eleget. Nem adtam fel de elegem van abbol, hogy meg egy jo darabig masodrendu EU allampolgarok leszunk…Tortenelmi okokat nezve pedig, ha mar magyarnak is vallom magam, akkor legyen magyar utlevelem is. Nem en valasztottam az orszagot ahol szulettem es nem en vagyok hibas az elmult evszazad tortenelme miatt…Trying to make the best I can with what I have…Ideje lenne, hogy ha mar Erdelyben is alabb hagynank a sok nemzeti frusztracioval, mell veregetessel es erdelyi buszkesegunkkel es kisse praktikusabban gondolkodnank. Ha egy szulo most a gyermeket Hollandiaba kuldi tanulni, hulye kene legyen, hogy ne szerezzen neki magyar utlevelet, vagy ha egy fiatal Amerikaban akar dolgozni, mert ne tudja ezt megtenni konnyebben…

  5. Kedves mindannyian!

    A mar kozkedvelt fb-rol ertesultem Gashi weboldalarol, es ez a cikk kulonosen felhivta a figyelmemet –> ezert beleolvastam, es arra sarkallt, hogy hozza is szoljak par szoval.

    Igazad van, Gashi, a praktikussag a modern vilag egyik alapkove. Sokszor jo is, ha az ember felreteszi a buszkeseget, es gyakorlatiasan gondolkodik. Amiota Becsben elek (2007-ben jottem ki Erasmus-osztondijjal), majd a mesterit mar az osztrak fovarosban folytattam, igenis megvaltozott a felfogasom….180 fokban. Tudom, milyen gondokkal kuszkodik az atlagos kulfoldi, akinek nincs munkaengedelye, es roman utlevellel/szemelyivel rendelkezik. Sajnos, noha nagyon szeretem hazamat, Erdelyt, ki kell jelentsem, hogy nagyon nem szeretem a roman mentalitast es felfogast. A roman nyelvet igen, sot egyike a kedvenceimnek, de a nep felfogasa gusztustalan, hanyni tudnek tole. De terjek azkettos allampolgarsag temajara.

    Igen, en is beadtam a formanyomtatvanyokat, es kervenyeztem a kettos allampolgarsagot, es ha szemetkedtek volna a romanok, ugy mint ahogy a szlovakok tettek (vegulis megadjak, de sok Becsben elo szlovakiai magyar eleinte nem akarta a kettos allampolgarsagot, mert le kellett volna mondjon a szlovakrol), lemondtam volna a romanrol. Sajnos vagy nem, de a magyar utlevel / szemelyi (ha van lakcimigazolokartya) sokkal tobbet jelent mint a roman, noha az EU-ban vagyunk (Romania elott talan 2013-tol nyitjak meg az europai munkaeropiacot). Nalam is az okok diohejban a kovetkezok:

    – erdelyikent magyarnak erzem magam, es a kettos allampolgarsag erositi az identitastudatomat (tegyuk felre a buszkeseget, mert sajat tapasztalatbol tudom mar, hogy az sehova sem vezet).

    – Becsben elek, es megnyilik elottem az osztrak munkaeropiac. Igaz, lesznek megszoritasok es feltetelek (Rot-weiß-rote Karte), de tobb mint a semmi…mondjuk, ez ram mar nem fog vonatkozni, mert vallalkozast nyitottam…ez is mutatja, hogy igy is vannak kiskapuk, csak ugyesen kell pokerozni 😀

    – imadok utazni, es nem zarom ki a lehetoseget annak, hogy az USA-ba mennek 1-2 evre dolgozni tapasztalatszerzes celjabol…voltam, es megtetszett az a vilag, de nem telepednek le veglegesen ott (pl. nincs szocialis halo, ami Ausztriaban van, es kifogja a szegenyeket).

    De vegulis dontse el mindenki, mi fontosabb szamara, mit szeretne igazan…and go for it 🙂 cause life is short 🙂

  6. Engedelmeddel, szemléztelek: http://www.emnt.org/gashicsavargo-wordpress-com-szilagyi-szilard-gaspa/miert-kellett-nekem-a-magyar-allampolgarsag.html
    Fontosnak látom, hogy a kérdésről minél több szempont megjelenjen, még ha nem is mindenben azonos a véleményünk.

  7. Nekem pont a te általad felvázolt okok miatt NEM kellene a magyar állampolgárság. Nem vagyok hajlandó arra, hogy nyugati államok bornírtságai kényerítsenek egy ilyen lépésre. Vagy meggyőződésből nyújtom be a papírjaimat, vagy egyáltalán nem. Amúgy: eddigi tapasztalatom az, hogy egy hosszú évekig idegennek számító állam hatóságai (Németország) velem emberségesebben bántak (kivéve a romániai képviseleteiken dolgozó német származású román alkalmazottakat…), mint a németországi diplomáciai kirendeltségeken dolgozó fennhéjázó román hivatalnokok, akik a kérvényezőket azok etnikai, anyanyelvi státusától függetlenül (!) alig vették emberszámba.

    És ha mégis úgy történne, hogy a román útlevél/állampolgárság hátrányosnak tűnik, akkor sem a magyar állam feladata arról gondoskodni, hogy egy román állampolgárt másképp fogadjanak. Ez a román diplomácia, stb. kutya kötelessége! Semmivel nem szeretném Bukarestet felmenteni azon kötelezettsége alól, hogy egy olyan országképet alakítson ki (nem csak a reklám, hanem a valós élet szintjén), amely más képet fest az állam határokon túl mozgó és élő polgárairól is!

    Ezek viszont teljesen különböző dolgok, nem lehet, és szerintem nem is szabad őket összevegyíteni. A magyar állampolgárság kérdése minőségileg más kérdés, mint a nyugati munkavállalási nehézségek/könnyebbítés ügye. Ebben a munkavállalási összefüggésben gondolkodva egy román állampolgárságú magyar embernek nem a magyar állampolgárság jelenti a megoldást, mert ez kerülőút!

    • en ezt mind ertem…de en mai napig romaniai magyarnak vallom magam es ezt nincs mivel igazoljam..mert a nemetet nem erdekli, hogy a te neved mi, ha az utlevel mast mond…a roman diplomacia szar es ezzel egyet ertek…es mar hangztattam, hogy en kulfoldon elek..hiaba verema mellem es a penz nem erkezik, vagy a munka nem jon be..mert ne nyujtanam be a papirjaimat egy kedvezo utlevelert, sot meg a regi “anyaorszagiert”?

  8. Amúgy miért ne nyújtaná be még félmillió olyan ember, akinek valamelyik őse volt magyar és azt sem tudja kimondani: IGEN, hogy az esetleges vadabb hajtásokról ne is beszéljünk. A pragmatizmusodat értem, csak nekem úgy tűnik mindennek van egy határa. Sőt, amennyiben nyakló nélkül fogják osztogatni itt az útleveleket, akkor el tudom képzelni, hogy kereshetsz egy harmadik állampolgárságot.

    Arról nem is beszélve, hogy úgy szakít a magyar diplomácia évszázados hagyománnyal: ergó valaki nem attól magyar, amiért magyarországi lakhellyel rendelkezik, hogy éppen a nemzetállami csapdába esik vissza.

    Nem mellesleg: nekem soha nem volt fontos, hogy egy német értse mi az erdélyi magyar. Elmagyaráztam, ha arra kért, amerikaiaknak is és ha nem értette, nem másztam a falra. Nem engem, őt minősíti ez. Amúgy pl. Angliában az emberek szintjén a francot sem érdekel honnan jöttél.

  9. Épp tegnap olvastam Kesztió cikkét a Szabadteren. Hogy igazságtalannak tűnik Fekete Pákó helyzete, hisz ő ugyebár 1O éve Magyarországon él, magyar feleséggel, gyerekkel és habár zenéjének minősége kétes, de mégis ő jobban megérdemelné, mint Mari néni Csík Bödöcsönfalváról… Hogy igazságtalannak tűnik. Azzal egyet értek, hisz valószínűleg sok magyar állampolgár még annyira sem tud írni vagy annyit sem tud a magyar történelemről, mint Fekete Pákó… De a szerző kihagyta, hogy az állampolgárságnak van egy jogi háttere.
    Három féle képen lehetsz egy ország állampolgára: felmenői ágon (ius sanguinis), születésed helye (ius loci) vagy honosítás alapján. Minden ország maga dönti el a feltételeket. Az első kettő esetében az alap logika a következő: a kölyöknek valakije X állampolgárságú vagy X államban született, tehát nagyobb a kötödése az országhoz (elméletileg), mint valakinek aki később érkezik és ott telepedeik le… Ha én elhatározom, hogy visszaköltözök Hollandiába, min.5 évet ott kell éljek és le kell tegyek egy nyelvvizsgát illetve egy holland történelem alapismeretek vizsgát….Nos a dél-afrikai hyugdíjas házigazdám eredetileg holland, de az unokája aki babot nem szól hollandul is holland állampolgár felmenői ágon…Habár ő nem tudja a nyelvet, nem született ott és még nem is volt ott látogatóban….Nos szerinted igazságos, hogy egy Afrikában élő személy semmi korlát nélkül dolgozhat és utazhat Európában és egy Erdélyi magyar pedig nem? Jogilag igen, de valahol zavar. Minden állam maga dönti el kinek és, hogyan adja meg az állampolgárságot. A franciák Francia Guyana és Mayotte esetén meg stb. Ebbe az ég világon senkinek sincs beleszólása. Még Brüsszel is kell csücsüljön.

    Az embereknek mai napig elmondom, hogy honann jövök és, hogy két kultúrában és nyelvben honos vagyok. Ha megértik jó, ha nem nem….De ez még nem jelenti azt, hogy az én pénzem nem úszik el. Ti most otthon éltek és én már nem. Saját döntésem volt, de egy Európában, ahol mindenki egyenlő a románok és bulgárok még nem azok….És úgy hiszem másképp gondolkodnának elég sokan, amikor a saját fizud hónapokkal később jön meg a németé mellett, vagy amikor a német (aki hollandban dolgozik) elkezdhet dolgozni semmi papír nélkül, te meg hónapokat kinlódsz egy túlságosan elbonyólított holland rendszerben (amiből az elején nem értesz semmi).

    Nem értem mai napig mi a gond a magyar állampolgársággal. Értem az Orbán politikát a háttértben, de jogilag nincs semmi gond ezzel. Felmenői és magyar nyelv ismeretek alapján adják meg valakinek. Ez még szigorúbb, mint az olasz, vagy holland kizárólagos felmenői alapon történő eljárás (őket még a nyelv sem érdekli. Mai napig Belgiumban 6OO ezer olasz állampolgár él, az 5O-es években kitelepedett munkások leszármazottjai. És hidd el javarészük egy kukkot nem tud olaszul)

    De mi, mint mindig. Előbb vagyunk büszkék, mint pragmatikusak.

  10. O Istenem mennyire igazat adok neked en is itt kinlodok Ausztriaban pont azert mert ugymond Roman vagyok es elmondanam hogy eddig nem tartottam fontosnak hogy nekem magyar allampolgarsagom legyen,hiszen ugy gondoltam mindig az vagyok aminek erzem magam,az az hogy magyar de ez itt sajnos nem igy van de viszont Romaniaban igen ott igenis tekintetbe veszik:termeszetesen nem jo ertelemben: hogy milyen nemzetisegü vagyok hamar pedig ez igy van akkor mert csak hatranyaim szarmazzanak az anyaorszagban belöle ha esetleg ezt egy idegen orszagban elönyre lehet forditani.En ugy gondolom hogy mi magyarok szenvedtünk eppen eleget ugy a magyarsagunk mint az allampolgarsagunk miatt eppen ezert köszönöm a magyar allamnak hogy gondolt rank es nem erdekel hogy esetleg nekik mi celjok vagy elkepzelesük lehet meg ezzel kapcsolatban.Meg azt is hozza szeretnem tenni hogy tudja meg mindenki hogy a büszkeseg meg soha nem vezetett semmi jora tehat ideje minden ertelemben hasznos dolgokra gondolni.A büszkesegböl semmi elönyünk nem szarmazik.Ja es hadd tegyem meg azt is hozza hogy 88-ban mikor kiszoktem Magyarba akkor ebredtem ra egy szomoru valosagra hogy Romaniaban Bozgornak neveztek es egyesek szebben magyarnak de Magyarorszagon mar Roman voltam.Akkor mondja meg nekem valaki ha tudja mi mik es kik vagyunk vegül?Ezek utan a velemenyem az lett ha magyarnak valjuk magunkat ne csak szobelileg legyünk azok !!!!!!!!!!

Leave a comment