Miért fontos a magyar útlevél? Fontos tudnivalók (felújítva 2012 szeptemberében)

Na kedves mindenki, 11 és fél hónap herce-hurca után, itt van a magyar útlevél (a cikk 2o11 október végén iródott). Kolozsváron kértem az állampolgárságot, Dél-Afrikában vártam az esküt, de végülis Kolozsváron tettem le és végre itt Brüsszelben megszereztem az útlevelet… Ezt már igenis föl lehet mutatni külföldön (a kis lakcímet igazoló kártya nem sokat ér).

Fontos mindenki számára!!!!!

– azok, akik a magyar állampolgárságot az egyszerűsitett honositási eljáráson keresztül szerezték meg, már nem kell az anyakönyvi kivonatra várjanak

– tehát az útlevélhez szükséges a honosítási okirat (amit az eskű letételekor kaptak, a szép papiros) és a lakcímet igazoló kártyajól fog, de nem kötelező!

– ne feledkezzenek meg egy érvényes személyazonosságiról, vagy útlevélről (legyen az román, ukrán, szlovák, szerb stb.)

5 évre az útlevél, konzulátuson keresztül 67 euró és 10 évre pedig 91 euró (a 10 évest választottam) – az anyaországban 30 euróval olcsóbb

– konzulátuson keresztül az egész eljárás 2 hetet tart!! – tehát tessék bátran kérni (postán is hazaküldik és ha szerencsések egy hét alatt meg is van)

Miért fontos?

Európa szerte (9 fontos tagállamban) a román állampolgárok munkavállalása még mindig, 5 év után is, korlátozott (hónapokat kell várni munkaengedélyek után). Ezek az országok: Németország, Egyesült Királyság, Írország, Belgium, Hollandia, Ausztria, Málta, Franciaország, Luxembourg. A magyar állampolgárok esetében már nincsenek munkavállalási korlátozások.

harmad országok állampolgárai (Szerbia, Ukrajna és még pár hónapig Horvátország) ezáltal Uniós állampolgárok lesznek: szabad mozgás, szabad és munkaengedély nélküli munkavállalás, ingatlanok vásárlása, egyetemisták számára kedvezményes tandíj stb.

– ezzel az útlevéllel egy Schengen ország tagja – többet ér a valójában egy határátkelőnél, mint sokan gondolják

– az Egyesült Államokba nem szükséges a vízum és sok más országba sem. Az Egyesült Államok esetében a vízum nem szükséges ha kevesebb, mint 90 napot tartózkodnak és megvan az ESTA jóváhagyásuk. Ha több, mint 90 napot tartózkodnak (munka, tanulmányok) akkor már szükséges a vízum. Ez egyébként a többi országra is érvényes, akik állampolgárai ideiglenes vízum mentességben részesülnek.

– végre el tudja valakinek mondani, hogy igenis kettes identitása van és most már a magyar identitást tudja hivatalosan is igazolni. Higyjék el, hogy azok, akik hosszú ideig éltünk külföldön, már meguntuk a magyarázkodást, hogy honnan jövünk, de mért érezzük magunkat másoknak

Advertisements

21 responses to “Miért fontos a magyar útlevél? Fontos tudnivalók (felújítva 2012 szeptemberében)

 1. Európa szerte a román állampolgárok munkavállalása még mindig, 4 év után is, korlátozott (hónapokat kell várni munkaengedélyek után): Németország, Egyesült Királyság, Belgium, Hollandia, stb.

  Ez max. 1-2 év kérdése, Izland pl. most liberalizálta a munkavállalást román állampolgárokkal szemben;

  ezzel az útlevéllel egy Schengen ország tagja

  Ennek egyrészt abszolút semmi relevanciája, másrészt jövő nyárra Románia is gyakolratilag borítékolhatóan Schengen-tag lesz;

  az Egyesült Államokba nem szükséges a vizum és sok más országba sem

  Ez is mostmár 2-3 év kérdése. Amúgy manapság már kissé égő, ha valakinek magayr útlevélre van szüksége, hogy kiengedjék az USA-ba, nemde?

  végre el tudja valakinek mondani, hogy igenis kettes identitása van

  Ez a gátlásosakra vonatkozik, akik csak akkor mernek megszólalni, ha útlevél van a kezükben,

  és most már a magyar identitást tudja hivatalosan is igazolni

  Olyan szívesen a szemébe néznék annak a fazonnak, aki először ejtette ki ezt a marhaságot. Az identitás definíció szerint nem olyasmi, amit bármilyen irattal is igazolni lehetne/kellene!

  De ha már itt tartunk.

  Az a gesztus, mellyel „közjogilag” is a magyar kulturális nemzet részévé váltál, az a román népszámláláskor történt – amikor is a szavazóbiztos színe előtt magyarnak vallottad magad és ezt a kézjegyeddel hitelesítetted is.

  Bár ezt csak statisztikai célból szabad használni, ezzel a román állam mindenképpen kötelezettséget vállal irányodban, mint regisztrált nemzeti kisebbség tagja irányában.
  A magyar útlevéllel csak a magyar állampolgárságot tudod igazolni hivatalosan, semmi többet. De mivel te is pont úgy utálod a nemzetállam kifejezést, mint bármelyik romániai magyar, ugye, hogy nem teszel egyenőséget a magyar állampolgárság és a magyar nemzetiség között?!

  • Kedves Kesztió..:Ez attól függ milyen szemszögből nézed….Még, amikor megírtam az első cikkem az év elején, ugyenerről a témáról az én és más velem egy kategóriába tartozó emberek szemszögét tükrözöm. Olyan emberek, akik külföldön érzik a bőrükön a román útlevelet.

   Én már 2OO7 óta elhagytam Romániát. Valószínűleg csak én tudom mennyi mindenen kellett keresztül menjek, hogy ennyi év alatt 5 egyetemen megfordulajk 4 ország területén. És ez nem volt zökkenőmentes. Mert nem mindegy, hogy szabadon dolgozhatsz Hollandiában, Németországban, mint spanyol, francia stb. vagy a román útlevéllel 4 hónapot kell várj egy engedély után. Talán másképp látnád a dolgokat, ha ezen elveszett váró idő alatt nem dolgozhatsz, nem kaphatsz egyetemista segélyt stb. Megsaccolva, a román útlevél nekem legalánn 4 ezer euró kárt okozott. És ha munkahelyet cserélsz, új engedély, új többi havi várási idő. Nem hiszem, hogy bárki is szeretné, hogy a német kollégát júniusban fizetnék, de te csak októberben szerzedmeg a pénzed. 2O14-ig minden államnak jogában áll fentartani a nemzeti jogszabályokat a munkavállalásra vonatkozóan. Ez még igenis 3 év. Az meg hosszú idő!

   A schengen állampolgárság pedig nekem nagyon is sokat jelent egy határátkelőnél, már csak azért is mert nem undorral néz rám valami német fazon

   Azonkívül a 2-3 év idő, amire hivatkozol lehet nem sok valakinek, aki otthon él. De nekem igenis egy örökké valóság külföldön. Nem mindenegy ha dolgozhatsz, nem mindegy mikor kapod a pénzt. Saját erőmből harcoltam ki a pénzt és a jogaimat. Se nem apuci, se nem Patriciu nem küldött pénzzel és öszöndíjjal külföldre. Egy külföldi munkaadó nagyon is megnézi, ha kell engedély vagy nem. Bármilyen komoly cég, vagy doktorit szolgáló egyetem megkérdi a kérdőívet. Do you need a working permit? Volt román kollégám Hollandiában, aki doktorál még most is és hónapokon keresztül járkált a papírok után és addig az egyetem nem vehette föl. ÉS sokszor még ‘tartózkodási” engedélyt is kértek. Nem tudod 2OO7-ben milyen zűrzavar volt és még mindig az van Hollandiában. Nem tudták egyszerűen mit alkalmazzanak ránk. Egy orosz hamarabb kapott munkaengedélyt, mint egy román!

   Azonkívül, ha egy német kollégád azt javasolja, hogy inkább ne írd be a román állampolgárságod a CV-be, mert lehet azon múlik a munkahelyed, akkor elég kemény a helyzet a jövendőbeli munkalehetőségekre nézve.

   Továbbá, ne hidd, hogy az amerikai vízum, a Schengen és mindezek pár év kérdése. Épp ma erősítette meg Hollandia, hogy továbbá is vétózni fogja a Schengen csatlakozásunkat és a mostani korrupciós zűrzavarral, nagyon is hiszem, hogy kiáll mostani álláspontja mellett. Én meg nem bíznék annyira az amerikai vízum mentességben.

   Továbbá a népszámlálás már külföldön kapott. Tehát én hiába mondom el valakinek, hogy romániai magyar vagyok mert nem értik. Már hatvan ezrszer elmondtam mindenkinek és nem értik. “But you are from Romania. U are Romanian, right?”. Most itt egy okmány. Tessék, magyar is román is vagyok. Hogy én, magamat erdéyi magyarnak vallom az-az én személyes próblémám, ők ezt nem fogják megérteni.

   Én egy praktikus ember vagyok. Megadatott egy olyan lehetőség, hogy 4 év bürokratikus terhét hátrategyem és külföldi életem egyszerűbbé váljék. Továbbá szerettem volna látni mit szólsz ahhoz, amikor a Dél.Afrika- Namíb határátkelőnél rávágja az őr, hogy sajnos román útlevéllel nem lehet vízum mentesen átmenni. Ez van.

 2. Nos, ezzel a 100%-ban gyakorlatias logikával fel is tehetem a kérdést: ha tegyük fel – ad abszurdum – bármilyen állampolgárságot pont ugyanilyen könnyen megkaphattál volna, akkor is a magyart választottad volna?

 3. Ha lehetőségem lett volna felvenni a Hollandot és a Magyart is egyidejűleg, igen, mindkettőt. Az nem gátlás kérdése, ha azt is akarod, hogy az irataid között egy, az anyanyelveden is íródott okiratot is kezedben tarthass. Ott voltam a magyar konzulátuson januárban, amikor egy 9O éves öreg beállított és elmondta, hogy ő magyarnak született, állampolgárságát elvették, ő meg azért jött, hogy végre visszaszerezhesse. Volt elég sok fazon, aki rágózött az eskü letétel alatt, de sokunkat meg is hatott. Igenis, minden más praktikalítás mellett akartam is ezt.

  Nincs kedvem hencegni, vagy visszavágni ezekkel a kommentekkel. Szerintem az érvek még nagyon is helytállóak és még pár évig elhúzódhatnak a dolgok. Engedd, hogy megkérdezzem, ha külföldön élsz vagy éltél?

 4. Engedd, hogy megkérdezzem, ha külföldön élsz vagy éltél?

  Nem élek vagy éltem külföldön, de ha így is lenne, nem látom be, számomra speciel milyen előnnyel járna a magyar állampolgárság.

  Saját, nemzetközi piacra (is) dolgozó cégem van, így a munkavállalási engedély teljesen irreleváns (akárhol tudom végezni a munkámat, csak nethozzáférésem legyen), lakni pedig ott és annyit lakhatok Európában európai polgárként, ahol és amennyit akarok (máshol – pl. Japánban – pedig pont ugyanaz, mint magyar állampolgárként).

  Tudom, hogy nem mindenki van így, de ha valakinek még nem sikerült boldogulnia még odakint, aligha hiszem, hogy az útlevele színe miatt lenne.

  • Nem rendelkezünk ugyanazokkal az élet tapasztalatokkal és az én cikkeim az én megyőzödésemet tükrözik, illetve azokét, akik ugyanazon mentek keresztül, mint én. Egy boldogulni csak munka szintjén felnőtten, más boldogulni dolgozó egyetemistaként külföldön. Eddig eljutottam, tehát azt jelenti nagyon is boldogultam, de hülye kéne legyek, hogy ne javítsak helyzetemen, ha megadatott a lehetőség.

 5. Na ugyebár nem beszélek hülyeséget…Itt az új Holland javaslat a román és bulgár állampolgárok munkaengedély követelményére tekintően…még legalább 2 év

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/olanda-vrea-prelungirea-restrictiilor-pentru-muncitorii-romani-si-bulgari-954145.html

  És illetve a Schengen csatlakozásunkról

  http://www.romanialibera.ro/actualitate/europa/olanda-isi-mentine-opozitia-fata-de-aderarea-romaniei-si-bulgariei-la-schengen-244825.html

 6. Üdv!

  Nagyrészt egyetértek veled gashicsavargo. Nyugaton tényleg lenézik a rrománokat.
  Egy olyan kérdésem lenne, hogy a díjat amit le kell fizetni az előtte vagy utána kell, és hol?
  Én Szegeden fogom igényelni a napokban a magyar útlevelet.

  placebo

  • Kedves placebo,

   a dijat az utlevel keresekor kell kifizetni. Nem tudom, hogy lesz Szegeden. Brusszelben sajnos nem fogadtak el keszpenzt, csak hitelkartyat. Mivel Magyarorszagon fogod kerni, az 5 eves kb 35 euro kene legyen es a 1 eves kb 60 korul. Az egyik ismerosom a brusszeli konzulatuson dolgozik es o mondta nekem, hogy Magyarorszagon kb 30 euroval olcsobb es par nap alatt meg is lesz. Sok sikert hozza.

   • Üdv!

    Tegnap voltam a szegedi útlevélosztályon. Előzőleg a neten jelentkeztem be időpontra, de végülis a helyszínre hamarabb érkeztem, így sorszámot vettem (távozásom során megemlítettem, hogy a neten is bejelentkeztem egy későbbi időpontra, és azt majd töröljék – erre azt válaszolták, hogy ne aggódjak azért). Fél percet sem kellett várjak, mert effektív talán egy ember volt előttem. Odaadtam a papírokat aztán betessékeltek fotózni és ujjlenyomatot venni. Átültem a másik asztalhoz, leellenőriztették az adataim helyességét, majd megkérdezték, hogy csekkel akarom fizetni, vagy bankkártyával. Utóbbit választottam, mert az volt a könnyebb út számomra. Választhattam, hogy 5 évig érvényeset szeretnék vagy 10 évig. Utóbbit választottam, melynek ára 14000 forint volt (az ötévesnek 7500). Aztán előbb megkérdezték, hogy hol szeretném átvenni, majd (miután ugyancsak Szegedet mondtam) közölték, hogy mikor mehetek utána (kb. 20 nap). Az egész ügyintézés nem tartott többet mint 5-10 perc. Pozitív véleménnyel távoztam.
    Keletről tekintve (aki élt erre az tudja) már Magyarország is “Nyugat”. Élő példa volt rá az ügyintézés könyedsége, menete és gyorsasága.
    Minden honosított magyart bátorítok, hogy csináltassa meg az útlevelét!

    placebo

   • UJJLENYOMAT?!!!

    A dicsőséges USA példáját követve narancsosék is megbolondultak?!

   • Üdv!

    Biometrikus útlevél.
    Nem Magyarország hibáztatható érte, hanem az EU.

    placebo

 7. Orvendek, hogy hamar elintezted es ar szempontjabol is jol megusztad 🙂 Romaniaban most kb 300 lej (70 euro) az utlevel.

  @Kesztio – romania is 2009 ota alkalmazza a biometrikus utlevelet. Tehat, amikor 2 evvel ezelott felujitottam az utlevelem, otthon is levettek az ujlenyomatot. Nagy zurzavar volt akkor az ortodox egyhazzal es, hogy mert kell effele adat is az utlevelre. Szerintem egy jo inditvany, annal nehezebb hamisitani.

 8. Epp ezutan kerestem a netten es kurvara jol fogott a leirasod. Koszi szepen. Veres Tibi – a szomszed:)

 9. koszontelek!
  Kolozsvari vagyok, Marcius 19 diken tetem la az eskudt,es ahogy meg kaptam a lakcimkartyat azzonal el mentem Pestre es meg csinaltam az utlevelet 5 evre,es 24 oran beleul beg is volt.viszont szeretem volna el menni floridaba egy volt tanaromhoz,es kertem az Elkronikus vizumot,de sajnos nem jartam szerencsevel. visza dobtak a keresemet es aszt mondtak hogy menyek Bukarestbe turista vizumert.hat telejesen ki voltam akadva,hogy minden honnan el dobnak mit egy kutyat. ha valaki tudna nekem adni nehany informaciot ,szivesen meg halgatom mert mar nem tudom mit csinaljak. sanyicristi@yahoo.com ezen a cimen meg tallatok.koszonom. sziasztok es mindenkinek sok sikert,hiszen Magyarnak szuletunk,es annak fogunk meg halni is.ez az en velemenyem,es eszt is be tartom.

 10. Kovacs Szilard- Kristof

  Egyetertek a cikk szerzojevel mert en is hasonlo helyzetben vagyok es valoban jobb magyar utlevellel kulfoldon munkat vallalni mint romannal de sajnos mig a roman a munkaengedelyre var 4 honapot (Hollandiaban) addig mi az allampolgarsagra es utlevelre varunk 7 honapot…

 11. Na most mit jelent a kovetkezo allitas pontosabban: “az Egyesült Államokba nem szükséges a vízum és sok más országba sem”. Tudomasom szerint vizum kerelmet csak be kell nyujtani es ezt ugyancsak az EA nagykovetsegen, szemelyesen. A konnyites abban all, hogy az egesz folyamat max 72 ora de semmi mas jobb dolgot nem latok. Ha valaki tud pontosabban tajekoztatni ezen a teman, nagyon orvendenek

 12. @kesztio: 1, a Romania is belathato idon belul a Schengen ovezethez valo felzarkozasra meg visszaterunk par even belul 😛
  2, hogy megsporold a regennyi komm., ne kerd a magyar allampolgarsagot, es hagyd beken azokat akik szeretnek. Mit frusztralodsz? Semmi ertelme itt indokokat keresni! Nem vagy biztos benne, hogy magyar vagy roman vagy mi vagy? Ha magyar zsido vagy akkor is kerheted, sot akkor egy masikat is, nem ertem ezen mitt kell akadekoskodni, ha nem tetszik valami a konnyitett honositassal kapcs., hat ne kerd es huzd meg magad, senki nem kivancsi a vakarasaidra minden egyes ezt illeto blogbejegyzesen.
  @tobbieknek: Nezzetek el neki, tenyleg ilyen szoszatyar, sokszor nem latja a fatol az erdot, de szerintem nem rossz indulatu, csak nincs mit kezdjen a beleszorult gondolatokkal. Legfennebb ne valaszoljatok neki, valasz hijan eleg hamar megunja s tovabb all egy masik magyar allampolgarsagot vagy magyarsagot erinto, barmilyen ezzel kapcsolatos kerdeseket felveto blogra.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s