PIAŢA VOLANTĂ DIN PIAŢA UNIRII

Mai întâi haideţi să lăsăm discuţiile politice, interetnice  şi marele divorţ din cadrul coaliţiei pe plan local (chiar nu mă interesează) şi să vorbim despre pieţele volante. Am avut oportunitatea de a trăi în Utrecht (Olanda), Maastricht (Olanda) şi Hamburg (Germania, mă refer acum la Europa că exemplul Europei a fost invocat de edilul oraşului).

În toate aceste oraşe, în diferite zile ale săptămânii, se organizau pieţe volante. În Utrecht, în fiecare sâmbătă pe marginea canalului Grote Gracht şi în piaţa de lângă Gara Centrală auzeai cum strigau negustorii olandezi, „Haideţi! Haideţi! Cinci lalele pentru un euro”. Fiecare îşi vindea produsele, că era peşte, caş, brânză sau flori. La fel s-a întâmplat şi în Maastricht, fiecare miercuri şi vineri în Grote Markt, lângă Casa Sfatului (cel vechi). În Hamburg, în faţa impozantei Rathaus (Casa Sfatului) se organizau nu numai pieţe volante, dar şi tradiţionalele Weinachtsmarkt (Piaţa de Crăciun).

Din acest punct de vedere, primarul Sorin Apostu are dreptate. Pieţele volante se organizează pretutindeni în Europa, nu numai pentru-că oamenii au posibilitatea de a cumpăra produse proaspete, şi pentru-că tradiţia se respectă (mai ales în oraşe negustoreşti precum cele olandeze sau hanseatice), dar şi pentru motivul că ajută producătorii locali şi le dă o şansă să concureze cu marile centre. Dar iată observaţiile mele, de om simplu, pentru care consider că piaţa volantă din Piaţa Unirii este o idee greşită:

–         aceste pieţe se organizează pretutindeni ori de primărie sau de o societate comercială care asigură tarabele necesare, mesele de desfăşurare, prelatele etc. Poate domnul primar ar trebui să vadă cum de ex. în Maastricht la ora 5 dimineaţa, organizatorii construiesc tarabele care au anumite dimensiuni, arată la fel şi negustorii n-au voie să vândă în afara lor. La noi ce s-a întâmplat? A venit lelea Floare cu Katica néni, şi-au parcat maşinile, au scos cutiile cu Chiquita Banana şi au început să vândă „picioci, porodici, fusaică şi alte zarzavaturi”.

–         nicăieri aceste pieţe nu s-au organizat lângă catedrale sau lăcaşe de cult. Da, s-au organizat în faţa Caselor de Sfat, s-au în centre istorice, dar nu în proximitatea bisericilor

–         aceste pieţe se desfăşoară pe suprafeţe mari (cât Piaţa Unirii) şi nu numai într-o parcare laterală

–         în proiectul iniţial nu s-a prevăzut crearea unei astfel de pieţe, mai mult, Piaţa Unirii a fost reabilitată ca o zonă pietonală, cu fântână arteziană, o statuie impozantă, ruine romane şi bănci. Piaţa volantă din această sâmbătă dă impresia mai mult a unui bazar din Istambul, care nu are ce căuta într-o piaţă care are o altă desemnare.

–         Şi cel mai important dl. Apostu, o piaţă volantă (cu cutii Chiquita banana şi 7 maşini cu negustori) nu se organizează în faţa unui Consulat!!! Că o fi aparţinând Ungariei, Statelor Unite sau Burkinei Faso. Sunt alte zone în oraş unde astfel de activităţi se pot organiza. Luaţi o hartă a oraşului şi uitaţi-vă peste ea.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s