Mit eszek és iszok Dél Afrikában? What do I eat and drink in South Africa?

 

Ételek

 

Braai (bráj) – a nyári grill, kedvenc esti, hétvégi mulatság. Minden, amit a grill sütőre lehet tenni.

Broodje (brújkí) – sajtos, hagymás és paradicsomos kenyér, amit szépen a grill sütőre helyezünk és várjuk amíg megpirul a kenyér és elolvad a sajt 😀

Potje (pojkí) – egyszerűen lábast jelent. Afféle BMV – bele minden vacakot étel, amit egy agyag lábasban készítenek, nyílt tűz fölött.

Koeksister (kúkszisztá) – ez senkinek sem a lány testvére, hanem egy mézbe fullasztott fánk szerűség (remek ha kissé berúgsz)

Milie pap (míli páp) – az előbbi ételek tipikusan fehér ételek, ez pedig a feketék alap étele. Egy kukorica lisztből készített fehér pép szerűség.

Kenyérre kent avokadó- egyszerűen az érett avokadót kibelezik és kenyérre kenik (sonkát is lehet tenni rá)

Karoo Lamb – a Karoo, száraz, sztyeppés vidékről származó, kemencében sült bárány. Nem vagyok nagy bárány szerető, de ez igazán jó.

 

Gyümölcsök

Papaya – tipikusan trópusi gyümölcs, meghámozzák, kibelezik és felszeletelik.

Prickley Pears – nem körték, hanem egy kaktusz gyümölcs. Belül vörös/rózsaszín, édeskés gyümölcs, amit villával kell megfogni és késsel hámozni.

Guava – késő nyári, őszi, eredetileg brazil gyümölcs. Harapni kell, mint az almát. Belül rózsaszín vagy zöld és savanykás.

 

Italok

Wineland Wines – hát épp a dél afrikai, és a világ egyik legnagyobb borvidékén élek. Van bor elég. Főleg, mint rosét nem kedvelő, épp egy édes rosé a kedvencem.

Windhoek sörnamíbiai sör. Tipikusan német sör íze van. Kedvencem.

Castle és Black Label sörFőleg az utolsó afféle jó egyetemista sör. A Bohemia kocsmában, este 9-ig kettő darabot kapsz 1,6 euróért 😀

Amarula – a marula bogyókból készített kuu….va jó likőr. J És a bogyó több C vitamint tartalmaz, mint a paprika, vagy citrom.

Foods

 

Braai – summer grill, a favorite weekend or late afternoon pastime. Everything that can be grilled will be done so.

Broodje (brooikee) – a grilled cheese, tomato and onion sandwich. Wait until the cheese melts one it and the bread becomes nice and crusty.

Potje (Pooikee) – it just means pot. It is the sort off, let’s put and mix everything in it kind of dish. You cook it in a clay pot over an open fire.

Koeksister (Cooksista) – it ain’t anyone’s sister. It’s a pastry dipped in honey and it is excellent when you are drunk.

Milie pap – the up mentioned dishes are typically ‘white’ dishes. This is a base meal for black people and it consists of a white porridge made out of corn flour.

Avocado spread on bread – just take a piece of ripe avocado and spread it on a toast (you can put a piece of ham on it)

Karoo Lamb – oven cooked lamb, from the arid, steppe likeKaroo region. I am not a big fan of lamb but this is just out of this world.

Fruits

Papaya – a typically tropical fruit, which they peal and slice up.

Prickley Pears – they are not pears but fruits of a cactus. It is either red or pink inside, slightly sweet, and you peal it with a knife while holding it with a fork.

Guava – a late summer, autumn fruit, originally fromBrazil. You bite it like an apple. It is pink or green and slightly sour.

 

Drinks

Wines from the Wineland – it just so happens that I live in SA’s and one of the world’s biggest wine regions. My favorite is a sweet rosé.

Windhoek beerA Namibian beer with a typical German flavor. My favorite.

Castel and Black Lable beers – the last one is the student beer. In Bohemia pub you can get two of them for 1.6 euros, before 9 pm.

Amarula – a daaaamn tasty liquor made out of marula fruit. And marulas contain more vitamin C than capsicums or lemon.  

 Stellenbosch, 28th of May 2O11, rainy day and I don’t feel like studying :>)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s