Behind the photos…A long distance relationship/A fényképek mögött…Egy távkapcsolat

Behind the pictures of great African sceneries, wildlife, university life and great adventures lies the reality of a long distance relationship, of how the difficulties and joys being apart from your loved one influences your every day life.

From the beginning we knew that we were against the odds and people around you will make sure that you know that. And the common phrase ‘just live your life, most of them don’t work out anyways’ will be rubbed in your face at every possible occasion where people find out that you are going to be apart for 4,5 months. And it is the moment when you have to look in the mirror and ask yourself what you really want.

I am on the road for nearly four years now, and whatever I wanted from travel experiences, what other men and women might seek, I already experienced those. Now I felt ready to commit myself to someone.

And the reality is that it is the most difficult thing I have ever done. Not one day passes by when you ask where is your loved one, what is she doing, does she miss you, does she still care for you? And trust issues arise, and fights do occur and apologies follow. And you move on and you look forward for the day you will meet again.

We are at the last leg of us being apart, and 34 days separate us from seeing each other. And the South African context made it even more difficult to keep in touch. You spend hours each day on the messenger, as you can only use Skype in an internet café and you cherish that moment, when you see her face once or twice a week. And the difficulties persist. Words, expressions that till then didn’tt mean anything, become suddenly important, over emphasized. You ask yourself whether you are doing the right thing, whether she is doing the right thing, whether this should happen. And then you go home, you see a gift she gave you, you see a picture of you two together or she sends you an sms in the middle of the night telling yout she is by your side. And suddenly it becomes worth it.

Our future is still uncertain as our carriers will once again set us apart from autumn. I wish these remaining days to pass quicker than ever. Right now there is nothing I want more than to be with her. I left her at a train station in Germany, with tears in her eyes and I want to find her in that same train station smiling at me.

A lenyűgöző afrikai tájak, állatvilág, egyetemista élet és nagy kalandok mögött áll egy távkapcsolat valósága, az amint a távolléttel járó nehézségek és örömök befolyásolják mindennapjaidat.

Elejétől fogva tudtuk, hogy az árral szembe kell haladjunk és körülötted lévők mindent megtesznek, hogy tudtodra adják. És a már megszokott és elcsépelt „éld az életed, ne törődj, az ilyenek úgysem hosszú életűek” felfogást pofádba nyomják minden lehető alkalommal, amikor az emberek rájönnek, hogy 4,5 hónapig távol éltek egymástól. És ez az a pillanat, amikor szembe kell nézz saját magaddal és megkérdezd, hogy valójában mit is akarsz.

Már szinte négy éve úton vagyok, és bármit, amit más férfik és nők elvárnak az utazással járó kalandoktól, én már megtapasztaltam. És talán ezért határoztam el, hogy  ideje valakivel elköteleznem magam.

És a valóság, hogy eddig életem legnehezebb próbatétele. Egy nap sem telik el, amikor nem arra gondolsz, hogy hol van, mit csinál, hiányzol-e neki és tart-e még hozzád? És a bizalommal járó gondok is felbukkannak, és veszekedések, meg megbékülések követik. És tovább teszel és várod a napot, amikor újból együtt lesztek.

A távollétünk utolsó szakaszába léptünk és már csak 34 nap választ el minket. És a dél-afrikai környezet még nehezebbé tette a kapcsolattartást. Órák hosszát ülsz a messenger előtt minden nap, mivelhogy a Skype-ot csakis nett kávézókban használhatod és őrzöd, azt a percet, amikor heti egyszer-kétszer arcát láthatod. És a nehézségek nem szűnnek meg, hisz addig lényegtelen kifejezések, szavak hirtelen más jelentést öltenek és fontossá válnak. És akkor felteszed a kérdést, hogy jól cselekedsz-e, netán ő jól választott és netán ez egyáltalán meg kéne történjen. ÉS akkor hazamész  és meglátsz egy tőle kapott ajándékot, egy fényképet, vagy egy éjjeli üzenetben megírja, hogy veled van. És hirtelen rájössz, hogy mégis megéri.

A jövőnk még bizonytalan hisz ősztől a karrierünk újból új utakra terel. Várom, hogy a maradék napok minél gyorsabban teljenek. Most semmit sem akarok jobban, mint, hogy vele lehessek. Egy németországi vonatállomáson hagytam könnyes szemekkel és ugyanott akarom találni, amint mosolyogva rám vár.

Stellenbosch, 6th May 2011

Advertisements

One response to “Behind the photos…A long distance relationship/A fényképek mögött…Egy távkapcsolat

  1. Isten téged, titeket úgy segéljen, koma!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s