Mért nem ellenzem a Spice Shopok bezárását… S általában Romániában a könnyűdrogok törvényesítését

Most olvasom, hogy ország szerte razziákat szerveztek a Spice Boltok bezárása véget… Igaz, második éve már, hogy Hollandiában élek, de nem ellenzem ezt a lépést. Nem érdekel igazából, hogy a politikusok mivel indokolták az új törvény érvénybe lépését. Most itt tekintsünk el mindenféle vallási, morális, meg jaj az-az ördög találmánya érvektől.

Jelenleg Európában, Hollandiában. Csehországban és Spanyolországban törvényes (nagyjából törvényes) a könnyűdrogok használata. Más országokban már nem számít bűncselekménynek a cannabis fogyasztása.

Több oka van annak, hogy Hollandiában mért törvényesítették. A törvény célkitűzése volt a drogok használatának a csökkentése, amúgy a Holland hatóságok a „paradicsomi tiltott gyümölcs” elvet használták. Mindig lesz egy réteg, amelyik használni fogja. Ha betiltjuk, többen akarnak majd hozzáférni, hisz tiltott. Ezek mellett, pár háttér ok maga az állam biznisz vágya. Hisz amúgy is a holland nép évszázadok óta kereskedelemmel foglalkozik. Ezáltal nemcsak az ország lesz turista gócpont, hanem a coffeshopok jó adókkal gazdagítják az állami kasszát.

Visszanézve kicsit Hollandia közelmúltjába, ilyen intézkedésekre szükség volt. Ne feledjük, hogy Hollandia nemcsak nyugati kapitalista ország volt, amikor nálunk még Csácsá bácsit kellett magasztalni, hanem egyik legnagyobb kereskedő nemzet. Rotterdam, Amszterdam kikötőin keresztül folyik Nyugat Európa kereskedelmének java. Nos mint egy ilyen kereskedelmi kapu, természetes volt, hogy a 60, 70-es  évek droghullámja nagyon is érinteni fogja ezt a nemzetet. Itt nem a velem egy idősek, hanem ezeknek szülei és a fiatalabb generáció nagyszülei is már kipróbálták a drogokat.

Hogy megfelelő eredménnyel jártak az intézkedések, vagy nem, nehéz megítélni. Most olvasom, hogy a THC (e-miatt „repül” az ember) tartalom megduplázódott az elmúlt évtizedben a Hollandiában árusított cannabis termékekben. Személyes tapasztalatból elmondom, hogy habár törvénytelen a kender termesztése, nem egy háztetőn látni kender bokrokat. Amúgy Amszterdam utcáin minden második sarkon leállít egy nigériai, aki épp heroint kínál. Ez utóbbi nagyon is törvénytelen!!! Az átlag holland fiatalra nézve, be kell valljam sok egyetemista bulin voltam Európa szerte, de talán Hollandiában fogyasztják a legkevesebb könnyűdrogot (Javaslom menjetek el Belgiumba, Németországba, Spanyolországba, Olaszországba). Felmérések szerint a holland fiatalok egy negyede próbálja ki (ami igenis kevés más országokhoz képest) és a coffeshopokat általában nemzetközi egyetemisták, biznisz emberek és mások töltik meg.

Romániában mért nem kell még legalizálni a könnyű drogokat?

  • A Spice Shopok épp a könnyű drogok betiltása miatt bukkantak föl az utcasarkokon. Egyszerű képlet miatt. Ha nincs betiltva, akkor törvényes. Nos ezeknek az volt a hátrányuk, hogy valószínűleg csak ők tudták mi a francot árultak. A cannabis esetében az emberek tudják mennyi a THC tartalma. Most próbáljuk kitalálni, hogy ezek a mindenféle növény keverékek, amiket a Spice Shopok árultak, mennyi THC-t tartalmaztak? Fene tudja.
  • Nem lehet egész társadalmi fejlődési fázisokat egyik napról a másikra átlépni („burning of social layers”). Nyugat Európa és az AEÁ drog gondokkal küzdenek már több mint egy fél évszázada. Ezen országok történelmében már voltak időszakok, amikor egész társadalmat átfogó jelenséggé alakult át a drogok fogyasztása. Romániában a vasfüggöny miatt ez nem történt meg és amúgy is a „demokrácia” alatt csak bizonyos emberek tudtak hozzáférni. A serdülők javarésze megelégedett a részegséggel.
  • Nem alakult még ki egy „drog kultúra”. Nos, bármennyire is furán hangzik, nyugaton létezik egy drog kultúra. Az emberek tudják (azok, akik valamit is használnak), hogy miből mennyi kell. Ha nem is tudják, mert fiatalok, akad valaki idősebb aki útba igazítsa. „Gyerkőc, ne szívd el az egész szálat első alkalommal, mert kidőlsz tőle”. Nálunk ez még nem alakult ki és mivel nem alakult ki, a könnyű drogok használata is rendkívül veszélyessé válhat. Tegyük fel, hogy holnaptól törvényesítik a cannabist. A húszon évesek javarésze még nem próbálta ki, de már nem is annyira kíváncsi, hogy kipróbálja. A tizenévesek java (és szerintem mindenki emlékszik, hogy líceum alatt kb. az osztályok 80 %-a elkezdett inni és cigizni) pedig rögtön kipróbálná. Most az alkohol esetében ott van talán egy nyíltabb szülő, egy nagyobb testvér, rokon, aki elmondja, hogy „Fiam, csak lassan a pálesszel”. A drogok esetében ez nálunk nem alakult ki. A kölyök nem tudja miből mennyi és milyen a hatása. S a hatás nem egyből jön meg. ÉS elképzelem a 15 éves kölyköt, amint egyik szál jointot a másik után nyomja tüdejébe… „Hát én még nem érzek semmit”. Anyám drogos gyermekekkel is foglalkozik és amióta a spice shopok ajtót nyitottak, a tinédzser droghasználók száma csak megnőtt. Bármilyen drog legalizálása nálunk más reakciót váltana ki. A nyugat már átment a „kíváncsiság” fázison. Mi még kíváncsiak vagyunk és mint mindent, ami nyugatról jön, ezt is jól majmolnánk.
  • Könnyű drogokat Hollandiában is csak 18 év felett lehet venni. Amikor egy coffeshopba bemész, csakis személy azonosságival engednek be. Erős italhoz  (vodka, tequilla) is csak 18 év felett lehet hozzájutni, speciális liquor store-okban. Ez nem jelenti azt, hogy nem láttam elég kíváncsi tizenévest, akit valahogy csak hozzáférkőtek egy kis fűhöz. Ismerve az otthoni helyzetet, ez csak rosszabb lenne. Mert valljuk be. Hiába van kitéve, hogy „Kiskorúaknak tilos az alkohol fogyasztás”, mert szerintem senkinek sem volt gondja alkoholhoz hozzájutni tizenéves korában. Nos a profitot kereső drog árus sem lenne különb. Odajutnánk, hogy bármilyen kíváncsi tizenéves hozzá férkőzhetne. És a tinik javarésze nagyon is kíváncsi.
  • Társadalmi elitélés. Amint mondtam már, nyugaton a velem egykorúak szülei is már kipróbálták. Persze nem mindenki, de egy jó része. Most ha a szülő elkapja a gyerekét füvezni, le tud ülni vele és egy jó tanácsot tud adni. Kis mértékben nem lesz kutya baja tőle, és útba tudja igazítani. Mindenki tudja, hogy otthon elég nagy szakadás jött létre a szülők és gyermekek között. Egyszerűen nem értik a szülők, hogy a gyerek mért jár így és nem úgy, mért hallgat Isten tudja mit. Most annyi kéne, hogy megtudják, hogy a gyermek „droooogozott” is. Na ott lenne égi háború, hisz az átlag ember még mindig nem tudja mi a különbség egy nehéz és egy könnyű drog között

Románia egyelőre még nincs felkészülve bármilyen drog törvényesítésére. A társadalom még nincs megérve ehhez. Nem mondom, hogy a könnyű drogok törvényesítése negatív, hisz szerintem a holland példa több jóhoz, mint rosszhoz vezetett. De Románia más közelmúlttal és társadalommal rendelkezik. Nekünk több rosszat csinálna, mint jót és ha majd odajut a Parlament, hogy törvényesíteni fogja, azt komoly társadalmi tanulmánynak kell majd alávetni, hisz komoly implikációkkal jár.

Advertisements

2 responses to “Mért nem ellenzem a Spice Shopok bezárását… S általában Romániában a könnyűdrogok törvényesítését

  1. átfogó és informatív

  2. thanks 😀 veled mizu he?? nem tok semmit rolad?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s