Maholnap az EU arra fog kötelezni, hogy újrahasznosított bugyiban és bio zokniban járjunk

Úgy hiszem, hogy senkinek sem új információ az, hogy az EU-t alapvetően gazdasági érdekek hajtják. Teljesen gazdasági közösségekként indult, majd később egy kis emberjogok védelmét is odabiggyesztettek. S ugyebár a közösségek után létrehozták magát az Uniót és manapság a környezetvédelem is „rendkívül fontos” szerepet játszik. Megannyi fenséges, felemelő, az emberiséget magasztaló kijelentések mögött a gazdasági okok diktálnak mindent. NE gondoljuk, hogy az új tagállamok épp azért kerültek az Unióba, mert annyira fel voltak készülve. Dehogyis. Azt eléggé jól tudja mindenki, hogy ezt geopolitikai és gazdasági érdekek hajtották. Új piaci lehetőségek, könnyebben manipulálható kormányok, terjeszkedés a keleti zónák fele meg stb. De nem ez a lényeg most…Ma reggel újabb aberációt olvasok. A Szabadság napilapon közölték az Európai Bizottság legújabb döntését, miszerint szép lassacskán megszüntetik a hagyományos villanyégők használatát (úgy hiszem mindenki jól tudja, hogy ez a mi kedvelt „villanykörténk” – egyesek még eszik is) és cserében az európai polgár új energia takarékos bügyüszt kell vásároljon. Persze ugyebár az új égő a zsebet is megterheli, legalább hatszorosan drágább a mi kedvelt körténknél.

Nos ugyebár ezek mellett megjelenik egy rakás leterhelő adat is, miszerint ennyi és annyi millió tonna ezt és azt nem fogunk többet kibocsátani, ennyi és annyi az élettartama és ennyi és annyi pénzt fogunk megtakarítani. Most amiről senki sem beszél, az pont az, hogy kik lesznek azok az illetők akik az ennyi és annyi mellet bezsebelik a profitot. Mert ugyebár a cikk nagyon is szépen leírja, hogy az új döntés szerint 2016-tól csakis efféle új bügyüszt lehet majd vásárolni. Elárulom, tavalyelőtt anyámékkal vettünk egy olyasmit. Arra is emlékszem, hogy tízszeresen drágább volt és fél év után a szemét kukába került, mert „kiégett”. Nos abból a pénzből vehettem volna tíz más égőt, amelyek legalább 4 évig kibírták volna a strapát. ÉS azt is elárulom, hogy az új égő által kibocsátott fény rendkívül mesterséges és fárasztó is egyúttal.

Mindenki tudja, hogy a szénalapú energiaforrások fogyóban, az új energiaforrások még csak most járnak gyerekcipőben és kell takarékoskodni. De azt már nem nézi senki, hogy ki fogja bezsebelni majd a profitokat. Mert 500 millió Európait arra kötelezni, hogy egy új terméket megvegyen egy kis nyereséget fog generálni. Kíváncsi vagyok, hogyan lobbiztak a kulisszák mögött a nagy konglomerátumok, akik kezében van az efféle közhasználati tárgyak gyártása. Mert azt gondoljuk, hogy meggazdagodni csakis ingatlanokból és banki dolgokból lehet. Gondoljuk el mennyi profitot generálnak ezek a konglomerátumok, akik lehet épp az óvszered izét, a budipapírod színét, a villanyégődet vagy a jövendőbeli újrahasznosítható bugyidat gyártják.

Egy olyan országban élek jelenleg, ahol két darab szalámi szeletet egy kiló műanyagba pakolnak. Ahol már műanyag fóliás dinnyeszeletekkel, hatszorosan becsomagolt 15O gr-os sajttal és egyebekkel várják a vásárlókat. Persze ez azzal magyarázható, hogy így egészségesebb, mint amilyen régebb volt (ne tudjátok meg, hogyan és kik pakolják be a termékeket) és higiénikusabb, meg satöbbi marhasággal etetnek. De persze az a félkiló műanyag valakinek profitot generál (elég sok olaj és földgázcég létezik), pont, mint ahogy az újrahasznosító üzem is ugyanazt teszi.  Persze-persze fontos a környezet is, na de money makes the world go’round. (És ez mindig is így volt és így lesz)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s