Jegyzőkönyv „A csóré seggel a bácsi dombon” való esetről” – Proces verbal privind cazul „Cu curu’ gol pe dealul din Baciu”

naked mile

Magyar változat

I. Tényállás: Péntek reggeli 9 órás kezdettel elkezdődött az első fél testvérének utolsó jogi vizsgája. Az előbb említett vizsga számos szenvedés okozója, többek közt a második szerződő fél e-miatt kellett meghosszabbítsa egyetemi tanulmányait.

II. A felek érvelése: A fenti vizsga tegnapi átvétele az illető személyben rendkívüli örömhullámot váltott ki. A szellemi állapot ragályos volt és kiterjedt a második fél kisebbik testvérére is (a fent említett első szerződő fél). Az átvett vizsgának köszönhetően mindkét személy idén államvizsgázhat (legpontosabban Június hónapjának 18-ik napján)

III. Jogi érvelés: A felek között egy szóban megkötött, kétoldalú (szinalagmatikus) egyezmény létezett, mely a következő klauzulát tartalmazta (az alábbi szövegrészlet a felek közötti kolokviális kifejezéseket tartalmazza):

„Ha nem mész át a vizsgán, akkor egy lapáttal verlek agyon. Ha átmész akkor csóré seggel szaladunk ki a bácsi dombon.”

Mivel a második fél egyértelműen és kifogástalanul elfogadta az első fél ajánlatát, A szellemileg károsult felek közötti szerződések megkötéséről szóló törvény 25.cikke alapján, a felek között egy kétoldalú szerződés jött létre, melyet csakis a szerződés végrehajtásával lehetett bebizonyítani.

Az egyezmény az alternatív kötelességeket tartalmazó szerződések kategóriájába tartózik. Ebből következtetve az egyezményben megállapodott, bármelyik kötelesség végrehajtása elégséges a szerződés végrehajtásához. A második fél negatív teljesítménye esetében az első fél egyoldalú pozitív kötelességét kell végrehajtsa, vagyis: a lapáttal való agyonütést. Azonban a második fél pozitív kötelessége esetében, mindkét fél a következő pozitív kötelességet vállalta magára: a bácsi dombon csóré seggel való szaladást.

IV. Harmadik személyek szerződéshez való csatlakozása: A szóban forgó kétoldalú szerződéshez egy harmadik illető is csatlakozott. Őt nevezzük az unokatestvérnek. A harmadik személy csakis a második kötelességet vállalta magára: a meztelen hátsó résszel való szaladást. A harmadik személy nyilatkozata szerint „sajnálta” volna az első személyt egy lapáttal agyonütni.

V. A tett: Eszeveszetten rohanunk Péntek éjjeli 12 órakor csóré seggel a bácsi dombon. Sár van, a fű vizes, a földre dobált ruháinkból valószínűleg már csak a Fennvaló szedi ki a foltokat, de kit is érdekel már. 1O fok hideg (vagy meleg?) és három örült egy bácsi dombon. A vizsgák a hátunk mögött, egy-egy pohár bor a szervezetben…és ez így jó. Újból csurdé purdé vas kandér kölykök……

Versiunea română

I. Starea de fapt: Vineri dimineaţă, la ora 9, a început ultimul examen de drept al fratelui primei părţi contractante. Examenul din speţa prezentă a provocat nespus de multe suferinţe, printre care şi faptul că cea de a doua parte contractantă a fost nevoită să-şi prelungească studiile.

II. Motivarea părţilor: Trecerea cu brio a examenului sus amintite a provocat un val de bucurie în cea de a doua parte. Starea emoţională a fost contagioasă şi l-a afectat şi pe fratele mai mic al acestuia (prima parte din speţă). Datorită examenului luat, ambele părţi pot intra în procedura de terminare a facultăţii, denumită „licenţă”. (Mai exact în data de 18, luna Iunie).

III. Motivare în drept: Între părţi există o convenţie bilaterală (sinalagmatică), în formă orală, care a conţinut următoarea clauză contractuală (segmentul citat redă în original expresiile colocviale dintre părţi):

„Dacă nu treci examenul te bat cu lopata. Dacă treci examenul o să fugim cu curu’ gol pe dealul din Baciu.”

Încât cea de a doua parte a acceptat în mod ferm şi neechivoc oferta primei părţi, conform art.25 din Legea privind contractele încheiate între persoane cu dizabilităţi mintale, între aceştia a luat fiinţă un contract bilateral, care putea fi probată numai prin executarea acestuia.

Convenţia aparţine categoriei de contracte cu obligaţii alternative, astfel îndeplinirea oricăreia dintre cele două obligaţii din contract  este suficientă pentru executarea contractului. În cazul în care cea de a doua parte obţine un rezultat negativ, prima parte se obligă în mod pozitiv: să-l bată cu lopata. Însă în cazul în care cea de a doua parte obţine un rezultat pozitiv, ambele părţi sunt ţinute să execute obligaţia de a fugi cu curul gol pe dealul din Baciu.

IV. Aderarea la contract a unor terţe persoane: Contractului bilateral din speţă i s-a alăturat o a treia parte. Pe el o să-l numim „vărul”. Persoana terţă s-a obligat să execute numai cea de a doua obligaţie, respectiv fuga în curul gol pe dealul din Baciu. Conform declaraţiilor terţului, acestuia i-ar fi fost  “milă” să bată cu lopata pe cea de a doua parte contractantă.

V. Fapta: Vineri seara, la ora 12, fugim ca nebunii cu curul gol pe dealul din Baciu. E noroi, iarba e udă şi din hainele aruncate anapoda pe pământ poate numai D-zeu o să mai scoată petele. Dar cine se gândeşte la pete. 10 grade de frig (dau poate de cald) si trei nebuni pe un deal din Baciu. Examenele în spatele nostru, un pahar de vin în organism…şi aşa e bine. Din nou nişte purdani goi …  

Advertisements

5 responses to “Jegyzőkönyv „A csóré seggel a bácsi dombon” való esetről” – Proces verbal privind cazul „Cu curu’ gol pe dealul din Baciu”

  1. bestial!!!! de-ar fi mai multi oameni ca voi poate ar fi o lume mai plina de viata si deci mai frumoasa. tineti-o tot asa! ps :felicitari!

  2. 🙂 Állatok vagytok, a nap poénja bakker. Kellett nekem olvasni, most röhöghetek egész nap ezen. :)) Hát első sorban gratulálok az első szerződő félnek, akit nem vertek agyon egy lapáttal, és még sok ilyen marhaságot kívánok a másik szerződő félnek valamint a csatlakozott harmadik személynek. 🙂

  3. Azt tudtam, hogy nem vagy átlagos emberke, de azért ez még tőled is sokk egy kicsit.. Amúgy meg, a szerződésben nem az volt, hogy teljesen meztelenül..:))) Mindenesetre feldobta a reggelem, köszi!

  4. Hehehe….that’s life….poate o sa facem un naked mile candva :)))) desi am avut noroc ca am pierdut aparatul foto, dar l-am gasit dimineatza 😀

  5. Micile bucurii ale vietii… pentru cunoscatori:P Va pup pe amandoi:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s