Mert lejönnek Kolozsvárra 4 évig lődörögni…

Szerda reggel a kolozsvári 6-os buszon. Már elfelejtettem milyen volt valamikor 6, 7 órakor kelni és egész napokat az iskolában ülni. Mostanság kevés kurzus motiválja a diákot és tanárt egyaránt, hogy ilyen korai órában kidugja orrát a paplan alól. Elfelejtettem, hogy milyen érzés a buszon gyúródni, miközben iskolástáskák százai ülnek a megállókban. A táskák megváltoztak, az új mall-ok és bevásárlóközpontok diktálják a trendet és majdnem mindenki fülében egy fehér vagy fekete kis bügyüsz. De hát én is ezt tettem volna pár évvel ezelőtt…

Álmos szemekkel kuksolok a busz ablakának támaszkodva, miközben az emberek fecsegéseit próbálom követni. Már nem a polgármesteri választás a nagy téma a felnőttek köreiben, hanem megint a gazdasági válság. A kölykök témája örökzöld. A reggeli késés, a reggeli rögtönzés és az iskola minő hamarabbi befejezése. A nagy zsidóvecsernye közepette egy kislány hangján akad meg a fülem. Feléje nézek. Körülbelül 8, 9 éves magyar lány. Hátul kis szőke cóf lóg ki sapkája alól. Anyja ügyelt, hogy jól felöltöztesse. Rózsaszínes kabát és egy kékes-zöldes kis iskolatáska a vállain. Anyja kabátját huzigálja. Édesanyja átlagnál jóval magasabb és már pár éve hátrahagyta első fiatalságát. Szemei kissé karikásak és arcán látszik a anyai sors, a reggeli korán kelés, a gyerek etetése, mosdatása és öltöztetése és az aznapi késő délutánig tartó munka. A gyermeki makacsság még eleven él a kislányban és nem hagyja a helyzetet egy kérdés nélkül.

Anya!…anya!… Mért olyan zsúfoltak a buszok?

Mert az egyetemisták lejönnek Kolozsvárra négy évig lődörögni és zsúfolják a buszokat. – feleli komolyan az anyja.

Hirtelen kapom föl a fejem e szavak hallatára. Az ablak felől figyelem az anyát. Csak ennyit tartott párbeszédük. Tehát már egy 8, 9 éves gyerek is tudja, hogy a busz zsúfolt mert egyetemisták tízezrei „lődörögnek” a városban.

Kolozsváron született, kolozsvári egyetemistaként nem is a felháborodás, hanem inkább a szégyen fut végig rajtam. Tehát ennyi a kolozsvári vendégszeretetről. Igenis, vannak akik négy évig lődörögnek, de kérdés-e ha ennyire lehet általánosítani. Senki sem kérdi meg, hogy nem-e a vezetőség hozott létre az elmúlt évtizedben egy 1OO millió euros gigászt, amit az itteni egyetemi rendszernek nevezünk. ÉS a pénz javarésze a „lődörgök” zsebéből kerül elő. Senkit sem érdekli a vezetőségből, hogy ezúttal az oktatás szintje rohamosan csökken és sokak mennek át az afféle nyolcvan %-os bukási szelekción, hogy majd újra fizessenek vizsgájukért. Az sem számít, hogy számos egyetemen egy már elévült renszer szerint tanítanak. Senki sem gondol arra, hogy 9O-1OO ezer egyetemista eszik, iszik, öltözködik és béreket fizet. Senki sem gondol arra, hogy az egyetemisták nélkül ez a város klinikai halálba esne.

Ezt látom nap, mint nap a TV-ben és ezt hallom nap, mint nap az utcákon. Az egyetem már csak egy amolyan biznisz, aki egyetemet végez az már hülye és mindenki el tud végezni egy egyetemet. És minek egyetem, hisz úgy sincs semmi haszna. Hát egy ilyen hozzáállással lámpával kereshetjük az itteni intellektuálist, mert vagy nincs, vagy már szégyen kimutatni. Egy dolog biztos. Egyetemi éveim alatt alkalmam adódott évfolyamon 5OO embere közül 1OO olyat megismerni akikről tudom, hogy komolyan leültek a könyv mellé. Száz olyan embert aki változtathat az ország és város hírnevén, aki valami újat tudna nyújtani a tudomány terén és száz olyan embert akit úgy indít a társadalom útnak, hogy semmi értelme nem volt annak amivel éveken keresztül megküzdöttek. ÉS érdekes módon a száz emberből nyolcvanöt nem is kolozsvári. S akkor ők is lődörögtek négy éven keresztül?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s