Kolozsvár = alakulóban levő sártenger → okok?

A Fennvaló úgy adta, hogy Kolozsvár egyik „legszebb” negyedében, a Marasti „rezidenciális” zónában születtem és élek mai napig. Nem lehet szavakba foglalni e negyed egyedi sajátosságait. Kertes házak sora az útszélén (szürke komcsi blokkok), csicsergő madarak (folytonosan ordibáló mokány szomszédok), zöld parkok (azt a két fát is kivágták és parkírozót csináltak) és persze a tisztaság. Most ez utóbbi a városra is jellemző.

Nem tudom, ha valaki is észrevette, de Kolozsvár az utóbbi hónapokban a koszos város fogalmat kezdi újra definiálni (be szeretem a szép magyar szavakat). Elképesztő, hogy mennyire mocskos lett. Elég az útszéli autókra nézni, amelyek egy egyforma szürke sáros színre váltottak. Az út szélén araszos sár, meg törmelékek. Az „új korszak” útjai is már repednek, vagy nem voltak kellő képen megöntve ( na ne beszéljünk a kanális fedőkről). Ha szelőztetek, pár óra után már ujjas por a polcaimon és persze ne beszéljünk a reggel kifényezett cipőkről kb. déltájt (ezért már nem is fényezem őket).

Nos az ember mindig is magyarázatokat keres. Pár lehetséges okot felsorolnék.

a) elég hideg volt az idéni tél: hmmm, valószínű lefagytak volna az utcaseprők. Mondhatnám azt is, hogy nagy volt a hó és afféle „ántidérápánt” (sóder meg izé) tonna számra került az utakra, de bezzeg idén Kolozsvárt nem lepte el a mesebeli hótakaró.

b) nagy a gazdasági válság: valószínűleg megbuktak a takarító cégek? (akiket az örökös feneketlen kútból fizetnek, a közpénzből). Igazán nem sok Branter & Veres meg Rosal Group-os utcamosó, szemetes autó meg hasonló járja az utóbbi időkben az utakat.

c) sokan építkeznek: mármint a polgármesteri hivatal nem bünteti kellőképen azokat, akik több tonnás sáros kocsikkal száguldanak végig kedvelt városom utcáin (pl. a Gyula Mall esetében kb. 6OO euros bírságot kapott egy 6O millió euros befektetés!!). De hiszen gazdasági válságon megyünk keresztül és nem igazán működik az ingatlan piac. Tehát hol az a sok építkező? (plusz, tél van és megfagy a cement).

d) szar utak: igenis, az újan megépített utak is annyira pontosan voltak megtervezve, hogy az iszapos sár lé mindenhol elfolyik, csak nem a lefolyón.

e) senki sem vezeti a várost: talán-talán közelebb áll a valósághoz. Városatyánk, Bokk, elhagyta „soha el nem hagyható” városát és fölült Főtengerész Úr (Kopasz Fred Kalóz) mesebeli hajójára és most a kormány zavaros tengerében hadakozik a tengeri szörnyekkel. Mármint körülbelül két hónapja, hogy lejártak a választások. November pedig kampány hónap volt. Tehát kb. 3 hónapja senki sem vezette igazán a várost és amúgy is voltak fontosabb teendők, mint utcákat takarítani. Amúgy most pedig márciusig sem lesz semmi, hisz addigra Sanyi Apostol (nem írom ki a nevét, nézzetek utána ki lesz az új polgármester) állatorvos kell elfoglalja a város trónját. (RMDSZ-szel az élen. Erről is külön cikket lehetne írni, hogy mért nem indítanak polgármester jelöltet, hisz PDL protokoll fel és le, ők a kormányzáson vannak az úgyéméréú pedig kuksol, tehát nem értem a logikát).

f) általános igénytelenség: nem mondok újat, hisz egész Romániára érvényes. Minek seperjem meg az udvarom előtti járdát, ha a szomszéd sem seperi meg.

Ameddig valaki el is fog kezdeni valamit ennek érdekében, jobb lenne nem szelőztetni, cipőket fényezni és kocsikat mosni, hisz úgy sincs semmi értelme.

Advertisements

One response to “Kolozsvár = alakulóban levő sártenger → okok?

  1. egyetertek, mindenben.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s