87 késő tele / Late winter of ‘87

Az elmúlt hetek véghetetlen sara átadta helyét az egyre növekvő hidegnek. A Tóköz új szürke blokkjait hetekig tartó sártenger választotta el. Egyre növekszik a hideg. A sár redők betonná fagytak. Egyre csak hűlnek a lakások. Vékony hótakaró fagyott a megkeményedett keréknyomokra.

Recsegni kezdnek a hópelyhek a közeledő Clujeana bakancsok recéi alatt. Gyors léptekkel siet egy fiatal apa. Gomolyag párafelhők hagyják el orrát minden egyes lélegzet vételnél. Egyre növekszik a hideg. Ujjait lilára csípte a hideg. Egy necc lóg jobb mutatóujján. Egy pár narancs töri meg a fakóra dermedt sarat.

A lépcsőház ajtaja is hidegen mereng. Lassan csikorog a lift…Egy égő pislákol a lépcsőház végében. Nem rég adták vissza a villanyt. Haza érkezett a fiatal apa. Kezében a necc narancs.

A szerény lakásban árad a meleg. Égnek a konyhában a gázégők. A falon egy lovas jelenetet ábrázoló bordó szőttes. Szerény fiatal lakás… Az ágy mellett csecsemő hangja hallszik. A gyerekdalt megtöri a háttérben zúgó Tévé. Fekete fehér arccal szól a néphez a diktátor. Legalább ne szólna semmit.

Az ágy mögött egy paplan fedi a beton földet. Alább hagyott a hideg. A szoba sarkában két radiátor önti a meleget a kis szobára. A paplanon egy fiatal anya játszik egy szőke fiú gyermekkel. Még nincs két éves. Fehér kis sapka a fején, fehér zoknik a lábain. Nem érzi a kisgyerek a hideget. Figyeli, amint anyja kezében a kis lovas életre kel. Mosolyog a parányi falovasnak. Fölnevet és kezeivel tapsolni kezd. Alább hagyott a hideg. A szőke fiúcska mellett egy Mózes kosár. Egy párnapos barna csecsemő halk szunnyadása simogatja meg a meleg levegőt. Kis csipkés takaró melegíti a pár napost. Fején halvány sapka. Álmában mosolyog. Alább hagyott a hideg

______________________________

The past few weeks’ endless sea of mud gave way to the increasing frost. The neighborhood’s new concrete flats lay separated by the never ending swamp. The cold keeps on rising. Former mud wrinkles froze to a solid mass of concrete. Cold creeps in the silent homes. A thin layer of snow lies frozen on the solid tire tracks.

Snowflakes start to screech under the approaching Clujeana boots. A young father picks up the pace. Swirls of foggy vapors leave his nose at every breath he catches. The cold keeps on rising. His purple, frost bitten fingers hold a small shopping bag. A couple of oranges break the lifelessly stiffened mud.

The flat’s entrance door wobbles under the cold. Slowly, the elevator screeches its way to the top floor…A light bulb flickers at the bottom of the corridor. They’ve just restarted the electricity. The young father arrives home. A bag of oranges in his hand…

Warmth surrounds the modest home. Gas burners warm up the kitchen. A dark red canvas portrays a battle of horsemen. A modest young home…Next to the bed the voice of a toddler reaches trough the room. In the background an erratic TV set disturbs the childish notes. With a black and white face ,the dictator addresses the people. It would be better if he just kept quiet.

Near the bed, a blanket covers the concrete floor. The cold started to diminish. In the corner, two radiators toss their warmth around the room. A young mother plays with a tiny blond child on the blanket. He’s not even two years old. A small white hat covers his blond head, white socks warm his little feet. He doesn’t feel the cold. With curios eyes he follows her mother’s every move, as the small toy horseman comes to life. He smiles at the wooden toy, followed by a silent giggle among his clapping hands. The cold started to diminish. A Moses basket lies next to the blond boy. The silent sleeping of a couple of days old toddler touches the warm air. A small blanket covers his little body; a pale white cap keeps his little head warm. He smiles in his dreams. The cold started to diminish.

Dec. 3O 2008, Február vége 1987 ; 30 Dec. 2008, the end of February 1987

Advertisements

One response to “87 késő tele / Late winter of ‘87

  1. Oh, csodaszép új design!Boldog Új Évet!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s