Fitna Reloaded – Schism – Al Mouftinoun

Idő kérdése volt, hogy mikor készít valaki a Fitná-hoz hasonló rövid filmet, de ezúttal a Bibliáról és annak uszító szakaszairól. A youtube-nak köszönhetően meg is jelent két hasonló alkotás, csak ugyebár nem akkora politikai visszhangokat keltő morajjal. A minőség sem profizmusról vall. Valaki valószínűleg felháborodván az előbbi film üzenete miatt leült egy hétvégén, felböngészte a Bibliát és egy pár CNN tudósítást is közéjük biggyesztett.

Mielőtt az imént említett „műveket” röviden elemeznénk essék két szó arról, hogy eddig mért nem gyújtották még föl világszerte a holland nagykövetségeket. Az első és talán legvalósabb indok az épp a holland erőfeszítéseknek köszönhető hisz mindez nem hirtelen érte a nagyvilágot, mint a Mohamed rajzok. A publikum nagyrészt már fel volt készülve hónapokkal azelőtt, hogy valami kis csodabogár a képernyőinkre kerül, ami nem fog kedvező üzenetet hordozni mindannyiunk számára. Azonkívül már a holland ügyészség is foglalkozik a problémával és a Holland titkos szolgálat is már évek óta követi Wilderst. A második indok talán arról is vallhat, hogy nem igazán hatott meg senkit sem a filmecske. Talán „többre” várt mindenki. A muzulmán közösség is úgy látszik inkább radikális megnyilvánulásként könyvelte el és lehet ők is rájöttek, hogy nem a holland állam, hanem Geert Wilders a provokáló. Ugyanakkor a holland állam is elejétől fogva elkülönítette magát Wilders-től. Most a harmadik és senki által nem kívánt ok épp az lenne, hogy most készülnek egy újabb merényletre a radikális csoportok. Reméljük ez utóbbi nem válik valóra.

Talán Geert Wildersről még annyit illik megemlíteni, hogy a Mossad-dal (Izraeli titkos szolgálat) nagyon szoros a kapcsolata, Izraelt modell államként tiszteli és nemegyszer találkozott Sharon-nal és pártolja az Izrael által vezetett palesztinok fele irányuló politikát. Ebbe a témába nem hatolok mélyebbre, de mindenki gondolhatja, hogy amikor egy katonát látok, amint felpofoz egy 1O éves gyereket, akkor nem igazán vagyok ezen akciók híve.

Az első filmecskét Schism (Egyházszakadás) egy szerintem eléggé moderált gondolkodású szaudi készítette, aki felhívja figyelmünket, hogy a Biblia is éppen bőven tartalmaz erőszakra buzdító bekezdéseket. Ez sem igazán újdonság. Szerintem Wilders is és a fanatikusabb neo-protestáns alakulatok, pont mint a muzulmán radikálisok egyszer és mindenkorra meg kéne értsék, hogy ezen „szent könyvek” (vagy nevezzétek, ahogy akarjátok) egy olyan korban íródtak, amikor igenis természetes volt, hogy egy-két kezet vagy fejet elveszítsen az ipse, ha nem úgy gondolkodott, mint a másik. (Ezt manapság könnyebben elintézzük egy golyóval). Több, mint háromezer éves Ó Testamentum és több mint 1300 éves Korán szövegeket elég nehéz egyeztetni a 21. századi liberalizmussal és demokráciával. Szerintem bármilyen épeszű ember a valós üzenetre kéne fektesse a hangsúlyt, hisz mindkét könyv igenis örök emberi erkölcsöket is magába foglal. Még akkor is, ha egyes erkölcsi megnyilvánulások egy elmúlt korról tanúsítanak. Mindkét könyv emberi alkotás (akinek isteni, hát legyen isteni), amik a saját társadalmaink alapelveiről tanúskodnak. Hogy ebből, mit fogadunk el és mit nem, az egyéni kérdés (ha egyáltalán elfogadjuk).

Ugyanakkor a kisfilm az amerikai túlbuzgó „keresztény gyermeki alakulatokra” is felhívja a figyelmet. Talán ez utóbbi információ nagyobb sokként ért engem, mint az imámok beszédei. Mért? Mert ezt épp a „demokratikus” júeszoféj-ben (USA) engedélyezik. Semmi különbséget nem láttam a két radikális megnyilvánulás között. Talán annyit, hogy az imám inkább felnőtteknek beszél, a szőke szemüveges mama pedig épp ifjú gyerekkori agymosást visz végbe. (nem mintha az egész amcsi állam nem ezt tenné).

A harmadik téma amit főként a második film kezel (az Európai Arab Liga készítette) , az épp a katonák által végbevitt erőszak. Szerintem már mindenki hallott az Irakban amerikaiak által végbevitt atrocitásokról, Guantanamóról vagy épp a Palesztin helyzetről. Na és akkor milyen különbség van mindezek és az iszlám fanatikus tettek között. Semmi. Hiszen agyonrugdostak civileket egy elkerített udvaron, miközben egy fél katonai alakulat elballagott mellettük fittyet se hányva az egészre. No problem Joe. Ez csak természetes. Mért nem ugrott közéjük egy túlbuzgó keresztény katona? Az amerikai katona imidzse előttem egyre csak csorbul. Hisz nézzük reálisan a dolgokat. Civil Ali reggel felkel, elmegy munkába; kínlódik egész nap, hogy eltartsa családját és valószínűleg elmegy imádkozni a mecsetbe. Nem annyira különbözik ez az ember az átlag Pistánál, aki felkel, elmegy egész nap dolgozik, hogy felnevelje gyerekeit és hétvégén a templomba látogat. És akkor jön őfelsége ömeriken szoldzser. Két szó essék róla. 19 éves kölyök, aki egy olyan társadalomban nőtt fel, ahol semmi másról nem tud, csak Amerikáról. Hogy mért kell háborúzni, ő nem igazán tudja, hiszen a mindent tudó Bokor Gyuri (George Bush) így határozta el. Megérkezik a csatatérre és a pulya elfelejti, hogy ez már nem egy warcraft kis videó játék, ahol mindent agyba főbe lövünk és nem az átlag ember nem megy el a „terrorista gyárba” újabb terroristákat gyártani. De ugyebár ezt a képet nem annyira kedveli a nyugati média. Ne gondolja valaki, hogy a nyugati média nem visz végbe agymosást. Csak feltételezhetjük, hogy mennyi hír nem jut át az „ők filterükön”.

Kissé elgondolva állok, hogy ha nem-e egy társadalmi bombán ül az egész nyugati társadalom. Az atrocitások még nem szűntek meg, sokan nem tolerálják a muzulmán bevándorlókat és még többen nem is tudják, hogy valójában miről van szó. Mint ökrök vágtatnak előre, anélkül, hogy valamit is megfontolnának. Az emberi gyűlölet az emberiséggel egyidős. Ez egy társadalmi állandó, ami sohasem fog eltűnni. Kisebb körünkben elkülönítjük magunktól, azt aki nem épp olyan, mint mi. Nagyobb társadalmi létezésünkben, pedig rossz szemmel nézzük azt, aki más színű, más nyelvet beszél vagy épp más felsőbbrendűséghez imádkozik (vagy lehet egyáltalán nem imádkozik). Sajnos mindig is lesz emberi gyűlölet, bárhogy is egyesek egy tökéletes nirvánáról álmódoznak. Kérdés, hogy a mostani kis bomba még hány percig fog ketyegni…

Schism – http://www.youtube.com/watch?v=rpiccERJaFk

Al Mouftinoun – http://www.youtube.com/watch?v=P9z7-PXnGqM

Utrecht 2008 április 13

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s